Europska Noć istraživača 2016

Konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), OXFAM Italia – ured u BiH i Tidea d.o.o. Banja Luka organizira manifestaciju pod nazivom „Noć istraživača BiH“, u kojoj BiH učestvuje od 2012. godine.

U petak, 30. Septembra 2016. održana je manifestacija Noć istraživača BiH 2016. u šest gradova: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik.

Manifestacija u Sarajevu organizovana je na Vilsonovom šetalištu, a otvorili su je gosp. Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH i gosp. Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, koja je svake godine domaćin i jedan od sponzora manifestacije u Sarajevu.

Po prvi put ovoj manifestaciji pridružio se Zemaljski muzej BiH, čije je stručno osoblje pripremilo sedam različitih i zanimljivih radionica i prezentacija, a svoja vrata otvorio je i Historijski muzej BiH. Sve generacije posjetitelja, a bilo ih je i starih i mladih, mogli su uživati u ponuđenim sadržajima, a poseban edukativan i zabavan program pripremljen je za djecu u vidu radionica, crtanja, muzike i edukativnih predavanja. Posjetitelji su bili u mogućnosti učestvovati u različitim interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama.

Posebno je interesantan angažman Instituta za hidrotehniku, koji svake godine u okviru organizacije ovog događaja priredi i laboratorijske eksperimente na temu voda za najmlađe, a sve u cilju približavanja istraživanja u oblasti voda mladima. Institut je tradicionalno zadužen i za rad sa osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, koji ima za cilj poticanje mladih na istraživački rad kroz vannastavne aktivnosti u školama, te prezentaciju učeničkih radova na samoj manifestaciji. Ove godine, predstavljeno je 20 istraživačkih projekata koje su pripremili učenici sarajevskih srednjih škola, te učenici Međunarodne srednje škole Tuzla.

Pored navedenog, Institut za hidrotehniku svake godine ima zadatak osmisliti i realizirati Sajam nauke i inovacija, a koji je ove godine ponudio posjetiocima prezentacije dostignuća i inovacija iz oblasti: biologije, medicine, stomatologije, građevinarstva i arhitekture, astronomije, elektrotehnike, geologije i drugih.